Talangutveckling eller talangavveckling

I Sverige är fotboll en väldigt stor populär sport, faktiskt den största. Det var enligt svenskfotboll.se år 2006 hela 200 000 som spelade fotboll, vilket då var mer än någonsin. Denna siffra har under åren stigit, och fler lag har vuxit fram. Av alla de som spelarfotboll i Sverige är många ungdomar och barn. Hur ungdomslagen i Sverige är uppbyggda varierar väldigt mycket mellan föreningarna. Vissa föreningar väljer att låta alla som vill spela i klubben få göra det, tills det att laget är fullt. Detta betyder alltså att dessa lag inte väljer ut och toppar sina lag, utan alla har samma möjlighet att vara med oavsett nivå. Det finns även lag som väljer att satsa stenhårt på varje lag, och ha uttagningar och bara låta de bästa spela. Två lag som har olika upplägg är Malmö FF och Brommapojkarna. De båda väljer spelare utifrån kvalité och intresse, men Brommapojkarna låter betydligt fler spela i laget.

Malmö FF

Malmö FF har otroligt få spelare i varje lag, jämfört med Brommapojkarna som har ungefär nio gånger så många. Det spelar cirka 460 barn i Malmö FFs ungdomslag, vilket är betydligt färre än i många andra klubbar. Anledningen till att de har så få som spelar i lagen är enligt ungdomsansvarig för Malmö FF av utrymmesskäl. Han menar att de helt enkelt inte har möjlighet att ta in fler spelare, och fortfarande få samma bra resultat och framgång.  Då Malmö FF är en av Sveriges mest populära och framgångsrika klubbar är det otroligt många som vill spela där. Men Malmö FF väljer att inte ha så många lag i varje årskull, tillskillnad från vissa föreningar som har upp till 20 stycken. De menar att det för ett barn eller ungdom antagligen känns bättre att spela i en annans klubb förstalag, och inte i Malmö FFs sjunde lag. Malmö FF berättar även att det handlar om motståndet, och att det är en faktor till att de inte kan ha så många spelare. De vill endast möta bra lag, för att få ett bra motstånd, och det finns inte speciellt många starka lag på ungdomssidan runt Malmö. Det händer även att klubben väljer att råda spelare till att byta klubb till en annan, ofta i samråd med föräldrarna.

Brommapojkarna

I Brommapojkarna finns det tre nivåer för spelarna i varje årskull: akademi, utveckling och ungdom. Vilket av dessa lag spelarna tillhör är baserat på hur långt spelaren har kommit i sin fotbollsutveckling. Anledningen till att de väljer att ha olika nivåer är för att alla i laget ska ligga på en jämn nivå. De menar att det är betydligt roligare och utvecklande att spela i ett lag där alla är på samma nivå. För att alla ska få den bästa tänkbara utvecklingsmöjligheten händer det även att spelare flyttas till andra nivåer inom klubben. Detta kan bero på att en spelare inte utvecklas på det sätt som klubben hoppats, och får därför flytta till en lägre nivå och spela med de som är på samma nivå.