Framsteget

Varje år är det ungefär 400 barn som börjar i första klass på olika skolor i Sandviken. Alla dessa barn har varit med om olika saker under uppväxten, och alla har olika personligheter. Enligt försäkringsbolaget Skandia är det ungefär femton procent av dessa 400 barn som hamnar i utanförskap senare i livet. Att någon hamnar i utanförskap kan bero på många olika saker. Det är många som har haft en otroligt tuff start i livet och flytt från krig och naturkatastrofer i andra delar av världen, och hamnat i Sverige. Dessa människor måste börja om helt och skapa sig ett nytt liv i ett helt främmande land, vilket kan vara jobbigt för må
nga. Det är vårt gemensamma ansvar att hjälpa dessa människor att passa in och ta en plats i samhället, för att de ska trivas. Integration är något Framsteget fokuserar mycket på, då Sandvikens IF lägger stor vikt i att alla ska hitta en meningsfull fritid, oavsett förutsättningar.

Framsteget-gratis aktiviteter

Framsteget i Sandvikens IF jobbar ständigt med att alla ska vara inkluderade i samhället, och alla ska ha en meningsfull fritid. Alla ska ha möjlighet att idrotta och umgås med andra ungdomar, oavsett vilka förutsättningar man har. Därför har framsteget många aktiviteter som är öppna för alla ungdomar, där de får komma och idrotta och sporta med andra, helt utan avgift. Sandvikens IF tycker aldrig att ekonomi ska få vara ett hinder, och därför väljer de att ha gratis aktiviteter. Detta leder till att de som inte har möjlighet ekonomiskt att spela olika sporter i föreningar kan komma till framsteget och ha en möjlighet att träffa kompisar och träna på samma gång.

Flyktingar i Sandviken

Sandviken tar emot flyktingar och gör allt för att hjälpa de få en nystart och ett bättre liv i Sverige. Barnen som kommer till Sandviken får gå i skolor där de lär sig svenska, och får umgås med andra barn. Sandvikens IF är en fotbollsklubb i Sandviken som jobbar hårt med att inkludera alla. De har bland annat ett lag som heter SIF international, där de med ett utländskt ursprung spelar tillsammans.

Utanförskap

Utanförskap är något av det värsta som finns i samhället. Det är i många fall de som sticker ut lite från mängden som hamnar i utanförskap. Det kan till exempel bero på att man har andra intressen än de andra barnen, eller att man flytt från ett annat land och hamnat i Sverige. Det är självklart svårt att anpassa sig till ett helt nytt samhälle i ett land där de pratar ett språk man inte förstår. Därför är det ofta de som flytt till Sverige som hamnar i utanförskap, då resten av samhället inte släpper in dem och hjälper dem att anpassa sig. Det är allas ansvar att få så få som möjligt att hamna i utanförskap, genom att inkludera alla. Framsteget hjälper till att skapa välmående genom fysisk aktivitet, och de är helt säkra på att vägen ur utanförskap är genom rörelse gemenskap och livsglädje. Framsteget är Sandvikens Ifs bidrag till ett bättre samhälle, för alla.