Fotbollsföräldrarnas baksida

Föräldrarna inom idrotten är otroligt viktig, och ingen idrottsförening skulle fungera utan engagerade föräldrar. Dock är det ofta föräldrar som lägger sig i barnens idrott lite för mycket, och på fel sätt. Det gör ofta att barnen tappar intresse för sporten och blir omotiverade. Klubbar runt om i Sverige vill att barn ska ha kul på fotbollsplanen, och därför måste negativiteten från föräldrar tas bort helt.

Föräldrar ett stort problem inom barn- och ungdomsidrott

Det finns få ställen där det är så accepterat att föräldrar skriker och släpper loss sina känslor som vid fotbollsplanen. Det är ofta som föräldrar skriker och är nedlåtande framför barnen, och det kan påverka barnen otroligt mycket. Redan i unga åldrar är detta ett stort problem, och det är ofta föräldrar tar sig friheten att skrika på sina och även andras barn. En undersökning visar att ungefär 9 av 10 föräldrar i Sverige anser att aggressiva och otrevliga föräldrar är ett stort problem i
nom ungdomsidrotten. Ofta tänker inte ens föräldrarna som skriker nedlåtande saker sig för innan de gör det, då det är så pass accepterat. Det händer att föräldrar som är och kollar på sina barns matcher ställer sig på sidan och skriker åt sitt och andra barn att de är dåliga och att de inte förtjänar att vara på planen. Detta leder inte helt oväntat till att barnen tar åt sig de
negativa kommentarerna och i värsta fall slutar helt med sporten. Trots att det är många andra som ser matchen och hör föräldrarna skrika negativa saker är det sällan någon vågar säga till. I många fall då någon väl säger till håller det i fem minuter och sedan är föräldern uppe och skriker igen. Eftersom att detta påverkar barnen på ett så negativt sätt måste detta beteende upphöra. Det är viktigt att föräldrar engagerar sig och hejar på sina barn, men det måste vara positivt och inte för mycket, då det gör att barnen påverkas negativt.

Föräldrar som pressar sina barn framgång inom sport

Många föräldrar har som dröm att deras barn ska bli fotbollsproffs eller innebandystjärna. Det finns de föräldrar som inte bara lämnar det som en dröm, utan som gör allt för att barnen ska lyckas. Många ”tvingar” sina barn till att hålla på med sporter de egentligen inte vill hålla på med. Detta leder i stort sätt aldrig till någon framgång inom idrotten, då det krävs ett intresse för att kunna bli riktigt bra. Det är även ofta föräldrar pressar sina barn inom en idrott barnen älskar, vilket ofta leder till att intresset svalnar. Det kan till exempel vara föräldrar som vill att barnet ska lyckas och vill hjälpa till med det, men det görs på fel sätt. Att försöka få ett barn att träna mer än vad barnet vill och hela tiden ge kritik vad som ska bli bättre blir sällan bra i längden. Det leder tyvärr oftast till att barnet tappar intresse helt eller känner sådan press att lyckas så att glädjen av sporten försvinner helt.